Renovation Transformation: Accommodating extended family in a hurry

home, renovation -

Renovation Transformation: Accommodating extended family in a hurry

Our story leads us to a home in Blackburn Hamlet where a couple needed to expand their home. The wife of the homeowner’s father had passed away and the father had to be moved to Ottawa to be cared for as soon as possible. Their original split-level home did not have adequate space or an accessible floor plan for the gentleman. In the end, the homeowner hired an architect to design the plans for an addition and Revision Built, an Ottawa-based renovation company owned by Philip Coe, was brought into bring the design to life.

“We were very impressed with the team Phil brought together. They were pleasant and they knew about the ultimate goal of the project which was to create a space for my ninety year-old father,” said the homeowner. “We were reassured by the respectful interactions they had with our neighbours as the project had a huge impact on the street.”

Given the circumstances, work had to be started quickly. The team started shortly after winter holidays, in January of the following year, and worked against the frozen ground, frost and harsh elements. There were many challenges with this project, the least of which included an abundance of mice living in the home  they were destroying the building envelope and nesting in the insulation. The team also had to upgrade the home to current building standards, as it had been built in the 1970s.

Revision Built addressed many of the deficiencies in other renovations done over the years by other contractors and DIY projects in the home. They also completed extensive HVAC, electrical and plumbing work and provided enough structural support for the addition to have hold a rooftop garden.

The team crafted an accessible suite for the homeowner’s father that addressed his mobility needs. The design included an accessible bathroom and bedroom, kitchenette and living area that blended into the new layout perfectly  it looked like it had always been part of the original home.

“One of Phil’s strengths is his attention to detail and his insistence on quality. We are particularly grateful for the talented carpenters and tilers who left beautiful touches that have created a comfortable and welcoming home,” said the homeowner.

After six weeks of messy break-throughs and drywall dust, the renovation was completed as planned on-time and on-budget. The family now enjoys their bright and spacious home beside the forest.

The addition features slate and hardwood floors and is flooded with natural light.

The design included an accessible bathroom and bedroom- kitchenette and living area.

 

Source: Vancouver Sun